Yat Bakımı – Nelere ihtiyaç vardır?

Yat sahipliği ve işletmesinin temel bir bileşeni yat bakımıdır. İskeledeki o güzel yat, önemli bir yatırımı temsil eder ve herhangi bir ürün gibi, güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak ve değerini korumak için korunması ve bakımı yapılması gerekir.
Teknenizin bakımını yapmak, teknenizi kullanırken herkesin güvenliği ve sizin gönül rahatlığınız için önemlidir. Tekne büyüdükçe, teknedeki sistemlerin kapsamı ve karmaşıklığı artabilir ve bakımı daha zor hale gelebilir. İşte yatlar için en iyi bakım ekipmanları ve prosedürlerinin kapsamlı bir özeti. Yatınızın uygun zamanda uygun bakımı almasını nasıl sağlayacağınızı öğrenin.
Yatların bakıma ihtiyacı neden vardır?
Tuzlu su, teknelerin gövdeleri ve ekipmanları için aşındırıcıdır.
Her çalıştırmadan sonra, birkaç hızlı bakım işlemi sağlıklı bir alışkanlık olabilir çünkü tuzlu su korozyona neden olabilir. Teknenizin jel katı, kauçuk bağlantı parçaları, küçük vidalar ve metal bağlantı parçaları tuzlu sudan kaynaklanan zararlara karşı hassastır. Tuz, hemen hemen tüm yüzeylerde aşınma ve yıpranmayı hızlandırır, ancak ürettiği ek pas ve motora verebileceği zarar özellikle sorunludur. Teknenizin rutin bakımının bir parçası olarak her yüzeyi aşındırıcı tuz hasarından korumak çok önemlidir. Her çalıştırmadan sonra sızıntıları aramak için motor bölmesinde hızlı bir görsel kontrol gerçekleştirin. Tuz kalıntılarını gidermek için tekneyi hortumla yıkadığınızdan emin olun.
Bazı parçaların yağlanmaya veya ayarlanmaya ihtiyacı vardır.
Teknenizin kaygan yüzeyi, gövdeyi yiyebilecek tuzlu suyu, deniz kabuklularını ve diğer organizmaları itmeye yardımcı olur. Jelkotun bakımı sadece estetik amaçlı değildir. Motor bileşenlerinin korozyonunu önlemeye yardımcı olmak için, güç başlığına denizde güvenli bir silikon da püskürtebilirsiniz. Hareketli metal parçaları düzenli olarak deniz gresi kullanarak yağladığınızdan emin olun. Rutin gres kaplama güncellemeleri, hassas metal bileşenlerde korozyona karşı koruma sağlayabilir.
Ekipmanların ara sıra değiştirilmesi gerekir
Makinelerin ve parçalarının belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekebilir. Sürekli aşınma ve yıpranma ve deniz suyuna maruz kalma, herhangi bir arızayı tespit etmek için parçaların düzenli olarak incelenmesini gerektirir. Ayrıca, arızalı noktaların belirlenmesi, hangi parçaların hemen değiştirilmesi ve hangilerinin bakıma ihtiyacı olduğuna karar vermeye yardımcı olacaktır.
———————————————————————–
Yatın hangi kısımlarının düzenli bakıma ihtiyacı vardır?
Teknenin gövdesi (altı ve yanları) çok fazla ilgiye ihtiyaç duyuyor.
Yatınızdaki hasarı, bir çarpışma veya benzeri bir şey olmadığı sürece hemen fark edemeyebilirsiniz. Harika bir durumda olmaya devam etmesini sağlamak için, ayda en az bir kez (ancak ideal olarak daha sık) birkaç görev gerçekleştirmenizi öneririz. Gövdenizin yanlarını ve altını hasar açısından inceleyin ve ardından mümkün olan en kısa sürede onarılması için planlar yapın.
Yat motorlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Özellikle motor büyük bir özen ve dikkat gerektirir. Motor, ertelenebilen diğer öğelerin aksine günlük ve aylık olarak incelenmelidir. Motorun ve motor alanının görsel muayenesi. Motordaki kayış gerginliğini ve yağ seviyesini doğrulayın. Kasnakların hizasını, seviyesini ve görsel görünümünü kontrol edin. Su pompası ve alternatör kayışlarının güvenli bir şekilde sabitlendiğini doğrulayın. Antifriz ve soğutma sıvısının seviyelerini kontrol edin.
Yağ ve filtreler her ay değiştirilmelidir. Soğutma suyu ve antifriz seviyelerini kontrol edin ve gerektiğinde tamamlayın. Isı eşanjörü anotlarını kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin.
Tüm elektrik sistemlerinin sık sık kontrol edilmesi gerekir.
Her telin güvenli bir şekilde sabitlendiğini ve düzenlendiğini kontrol edin. Tel kasalarının sağlam olduğundan emin olun ve gerekirse sabitleyin. Tel bağlantılarının güvenliğini ve kalitesini inceleyin. Çıplak tellerin etrafında mümkün olduğunca az nem olmasına izin verin. Kesicilerin ve sigortaların durumunu kontrol edin. Pillerin durumunu test ederek işlevsel olduklarından emin olun. Pillerin kuru ve temiz olup olmadığını kontrol edin. Test pilleri en iyi şekilde çalışıyor olmalıdır. İhtiyaca göre damıtılmış suyu yeniden doldurun.
Bir teknenin havalandırması, kliması ve tesisatı biraz çalışmaya ihtiyaç duyabilir.
Teknede halihazırda klima takılıysa, teknenin tesisat ve HVAC sisteminin sık sık değerlendirilmesi tekne bakım programında bir gerekliliktir. Teknedeki HVAC sistemlerinde fark edilmeyen sorunlar olabilir, bu nedenle bunu dikkatlice inceleyin.
Yatınızın her ay hangi bakıma ihtiyacı var?
Yatınızın dışını yıkamak (motorlar dahil): 2 haftada bir
Teknenizin her zaman en iyi durumda olmasını istiyorsanız, ayda bir temizlemektense iki haftada bir temizlemek daha iyidir. Yatın dış kısmının tüm görünür bileşenlerini temizlemeli ve yıkamalısınız. Lekeleri, tozu veya kuş pisliklerini temizleyin. Ayrıca kanvas örtüleri çıkarıp tüm döşemeleri temizleyebilirsiniz. Ahşap ve metal çalışma yüzeylerini temizleyin.
Yatınızın altını temizleyin: ayda bir
Midyeleri teknenin dibinden rutin olarak temizlemelisiniz. Bir yatın uzun vadeli bakımı ve etkili çalışması temiz, pürüzsüz bir gövdeye sahip olmasına bağlıdır. Bu genellikle bir dalgıcın teknenin midyelerden, çeşitli alg türlerinden ve deniz yaşamından arınmış olduğundan emin olmak için gövdeyi su hattından ve altından fırçalamasını gerektirir. Daha yüksek akıntılı bir alan daha sık büyümeye ve daha düzenli temizlik ihtiyacına neden olabilir, bu yüzden bunu da aklınızda bulundurun.
Elektrik sistemlerinin kontrolü: Ayda bir kez.
İyi bir yelken deneyimi, yatınızın birçok sisteminin düzgün çalışmasına bağlıdır. Sıklıkla kullanılan sistemler arasında klima, pompalar, egzoz, hava girişi, aküler, soğutma suyu seviyeleri, yakıt ve yağlama bulunur.
Klima temizliği: Ayda bir ile 6 ayda bir arası
Sıcak bölgelerde teknelerin klima sistemleri rutin bakım gerektirir. Her altı ayda bir, uygun temizliği ve orada biriken tüm kalıntıların çıkarılmasını garantilemek için bir yatın klima hatlarında asit yıkama işlemi gerçekleştirin.
Tekneyi cilalama: her 3 ayda bir
En iyi etki için, teknenin dış yüzeyi su hattından rubrail’e kadar her altı ayda bir cilalanmalıdır. Gövde boyalıysa cilalama sıklığı artabilir.
Yatınıza yılda hangi bakımlar yapılmalıdır?
Motor, aktarma organları ve jeneratör servisi: yılda bir kez
Yatınızın motoruna ve aktarma organları gibi diğer önemli bileşenlerine yılda bir kez bakım yaptırmalısınız. Tekneyi karaya çekmek, alt kısmı ve yürüyen aksamı kontrol etmek için gerekli olmasa da faydalı bir uygulama olabilir. Birincil motorlar, transmisyon kayışları ve jeneratörler, otomobil sahiplerinin araçlarını rutin bakım için getirmelerinden farklı olan bu yıllık bakımın bir parçası olarak gerekli bakımı alacaktır. Teknenize bağlı olarak, motor bakımı da dahil olmak üzere yıllık bakım fiyatı büyük ölçüde değişecektir. Daha büyük yatlarda maliyetler artar.
Yatın gövdesini yeniden boyayın: 2 yılda bir
Tekneyi yılda bir kez çıkarıp gövdenin altını incelemek ve gerekirse yeniden boyamak en iyisidir, ancak birçok kişi iki yılda birin yeterli olduğuna inanır. Bunu yıllık bakımla birlikte yapmayı düşünün. Teknenizin altındaki boya katmanları, alttan kabuklu deniz hayvanlarını temizlerken ve temizlerken aşınabilir.
Yatınızın bakımı ne kadar tutar?
Geleneksel görüşe göre, yat sahipleri satın alma fiyatının yıllık %10’unu bakıma harcamayı beklemelidir. Bu %10 tahminine şüphesiz yat bakımı da dahildir. Ancak, bu genelleme seçtiğiniz ürüne göre değişebilir. Yeni bir yat satın alırsanız, %10 tahmini muhtemelen daha yüksek satın alma fiyatı nedeniyle abartılı görünebilir. Daha yeni bir teknede daha az şeyin bozulacağı ve yeni yat garantisinin bu şeylerin çoğunu kapsadığı gerçeği.
Daha düşük bir fiyata kullanılmış bir yat satın alırsanız, bakım ve onarım maliyeti muhtemelen daha yüksek olacaktır. Belirli bir yat hakkında bilgi ararken beklenen bakım maliyetlerini sorun.
Hangi tip yatların bakımı en azdır?
Yeni yatlar eskilere göre daha az bakım gerektirir
Bir ekipman parçası arızalanırsa hiçbir maliyet söz konusu olmaz çünkü garantiler yeni bir tekneyi ve ekipmanını korur. Ayrıca, her bileşen yeni ve mükemmel durumdadır. Bu, gövde, ekipman, cilalama ve motorlar dahil her şeyi kapsar. Yataklar, sintineler ve diğer mobilyalar temiz ve mükemmel durumdadır.
Yelkenli tekneler motor yatlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Ayrıca, motor yat motorları pahalıdır. Yatınızdaki motorun herhangi bir nedenle değiştirilmesi veya onarılması gerekirse önemli miktarda para ödemeyi beklemelisiniz. Öte yandan, yelkenli teknelere trolling motorları takarsınız. Ancak çoğu denizci, motorlarını mümkün olduğunca az kullanmaya çalışır ve bunun yerine tamamen rüzgara ve gelgitlere güvenir. Bu nedenle, motor büyük olmadığı için yakıt ve bakım konusunda çok tasarruf sağlar.
Tek gövdeli tekneler katamaranlara göre daha az bakım gerektirir.
Yaş, boyut ve gövde yapı malzemesine bağlı olarak bakım maliyetleri gemiler arasında farklılık gösterir. Ancak katamaran bakımı, aynı genel uzunluktaki tipik gemiler için genellikle tek gövdeli bakımdan biraz daha pahalıdır. Bu, daha yüksek mukavemet standartlarının ve daha karmaşık mühendisliğin bir sonucudur. Katamaranlar gövdeler arasında yapısal desteğe ihtiyaç duyduğundan, bakımı yapılacak ek bir sistem vardır.
Düşük bakım istiyorsanız hangi tip teknelerden kaçınmalısınız?
Ahşap tekneler muhtemelen en fazla bakıma ihtiyaç duyan teknelerdir
Ahşap tekneler suda, karada olduğundan çok daha hızlı bir şekilde uzun süreler boyunca bozulur. Bunun nedeni, ahşabın, suda büyük miktarlarda üreyen ve gelişen mantar sporları tarafından kolayca bozulmasıdır. Sonuç olarak, ahşap teknelerin bakımı ve onarımı oldukça emek yoğun bir iştir.
Süper yatların boyutlarına orantılı bakıma ihtiyacı vardır
Süperyatlar, satın alma fiyatları gibi, yüksek bir bakım maliyeti de gerektirir. Ayrıca, bakım ve onarım maliyeti, boyutlarına ve özelliklerine bağlıdır.
Yat sahibi olduğunuzda bakım sorunlarından nasıl kaçınabilirsiniz?
Bakım için harcamaya istekli olduğunuz zamana ve bütçeye uygun bir tekne seçin.
Tekne sahibi olmayı düşünürken, işletme ve bakım harcamalarını tahmin etmek gibi dikkate alınması gereken birkaç şey vardır. Mekanik, elektrik, su, ısıtma ve belki de klima gibi çok sayıda sistemi vardır ve bunların hepsi düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli bakım gerektirir. Bu nedenle, yalnızca hedeflerinize ve bütçenize değil, aynı zamanda bakım için zamanınıza ve finansal kaynaklarınıza da uyan bir tekne seçmek çok önemlidir.
Yatınızı düzenli olarak profesyonellere götürün: Sorunları erkenden görüp düzeltmenin en iyi yolu.
Saygın tekne bakım hizmeti sağlayıcılarına güvenmek, teknenizin sık ve mükemmel bakımını garanti altına almanın en iyi yoludur. Sadece tekne bakımında uzman değillerdir, aynı zamanda gereken bakım türüne bağlı olarak en iyi öneriyi de vereceklerdir. Gerçekten de, her türlü ağır harcamadan kaçınmak için hem düzeltici hem de önleyici bakım sunarlar. Dahası, tüm gizli hasarları belirlemede de uzmandırlar.
Tüm yönetimi (ve bakımı) bir yat brokerına bırakın: Zahmetsiz seçenek.
Tekne satın alma sürecini tamamladığınızda yanınızda bir broker bulundurmanın birçok faydası vardır. Sadece tekne yönetimi gereksinimlerinde değil, aynı zamanda bakım ihtiyaçlarında da proaktif yardım sağlarlar. Brokerlar tekneler konusunda zengin bir uzmanlık ve ürün bilgisi sunar. Bazı brokerlar yalnızca birkaç seçkin yat üreticisiyle çalışırken, diğerleri geniş bir uzmanlık yelpazesine sahiptir ve müşterilere en etkili bakım rejimi konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Bu, tekneyi en iyi durumda tutmayı kolaylaştırır. Aslında, bu, tekne sahibinin bakım konusunda endişelenmeden teknesinin tadını sonuna kadar çıkarmasını daha da mümkün kılar.
Çözüm
Teknenizin uzun süre dayanması için sık sık önleyici bakım yapmak şarttır. Bu sadece teknenizi güvende tutmakla kalmaz, aynı zamanda genel performansını, yakıt ekonomisini ve emisyonlarını da iyileştirebilir. Şüphesiz bakımı kendiniz yapabilirsiniz, ancak aklınızda bulundurmanız gereken birçok ayrıntı vardır. Bu nedenle, profesyonel bir servis sağlayıcısına güvenmek en iyisidir.